Termékek Menü

Dress Code Kisokos

Dress Code Kisokos:

White Tie:

Ez a kifejezés a legelegánsabb események meghívóin szerepel. Az uraknak a következő öltözetet foglalja magában: frakk, nadrág, fehér ing, fehér mellény, fehér csokornyakkendő, a hölgyeknek pedig a nagyestélyit, könyékig érő kesztyűvel kiegészítve.
Ilyen öltözetet azonban csak különösen exkluzív eseményekkor kívánnak a közönségtől.

A White Tie viselet a jéghegy csúcsa, azaz a lehető legelegánsabb öltözet. Magyarországon a civil életben nem használt.

Uraknak frakkot (fekete moheranyagból készült), speciális anyagú kemény mellrészes, álló gallérú inget, mellényt, kézzel kötött csokornyakkendőt és fekete lakkcipőt jelent. Az ing mandzsettája díszgombbal zárható. Fehér díszzsebkendő viselete ajánlott

Hölgyeknek nagyestélyi, hosszú estélyi ruha a kötelező viselet. A legtöbb White Tie jellegű rendezvény nem írja elő a hosszú kesztyű viseletét, de egy ruhához illő darab kiemelkedővé teszi a megjelenést. Frizura és smink tekintetében az egyszerűség és ízlésesség követendő. Egy szépen kialakított konty és a francia manikűr az elegáns küllem tökéletes kiegészítői.

White Tie öltözethez kiváló ötleteket adhat egy Oscar gála, egy Golden Globe vagy egy Grammy-díjátadó.

   

 

Black Tie:

Ez az előírás a White Tie-nál kicsit visszafogottabb. Az uraktól elvárás a fekete szmoking, fekete csokornyakkendővel, míg a hölgyektől az estélyi, kesztyű nélkül, ujjatlan hosszú ruha, melyet viselhetnek stólával vagy kiskabáttal, de lehet rövid koktélruha is, attól függően, hogy milyenek a helyi szokások, vagy hány órakor van maga az esemény. A Black Tie, azaz fekete nyakkendő (Formal Attire) megjelenés a klasszikus szmokingos viseletet várja az uraktól. Az elnevezésnek megfelelően csak és kizárólag a kötött fekete csokornyakkendő az elfogadott megoldás, minden más szín kerülendő. A szmokingkabát lehet egy- vagy kétsoros, színét tekintve általában fekete, de létezik mélykék változata is. Az ing duplamandzsettás, lehetőség szerint díszgombokkal. A zakóba fehér zsebkendőt tesznek. A cipő lehet akár lakk is.

A hölgyeknek a szmokingos férfi mellett illik szoknyás verzióban megjelenni, de a nadrágos női szmoking is megfelelő öltözet. Ha az esemény vacsora, premier vagy más így megjelölt összejövetel akkor a kisestélyi a megfelelő viselet, bálok és nagyszabású társadalmi események esetében már elvárható a hosszú estélyi belépő kabáttal, ha az esemény magas protokolláris akkor a kesztyű.

    

Alternative Black Tie / Black Tie Optional / Black Tie Invited:

 

 

Újabban létezik egy Alternative Black Tie (más néven Black Tie Optional, vagy Black Tie Invited) kategória is, amikor nem feltétlenül elvárt a szmoking viselete az uraktól, hanem az helyettesíthető egy elegáns fekete öltöny, fehér ing és fekete hosszú nyakkendő kombinációval is. Ha mégis maradunk a szmokingnál, akkor azt ilyenkor akár nyakkendő nélkül, vagyis nyitott inggel vagy akár kötött felsőrésszel (például kasmírpulóverrel) is kombinálhatjuk. A fekete szmokingkabát helyett viselhetünk sötétkék dinner jacket-et is fekete nadrággal.

 

Hölgyeknek a Black Tie öltözet mellett kevésbé ünnepélyes ruha (kisestélyi, vagy koktél ruha) is viselhető. 

     

 

Creative Black Tie:

A Creative Black Tie a leginkább szabad formális dress kód, a klasszikus szmokingos megjelenés fiatalos újrafogalmazását jelenti.

 

Ez lehet egyfelől a fehér inget felváltó fekete vagy más sötét inges, nyakkendős vagy nyitott galléros megjelenés, illetve kötött darabok mint a garbó vagy a kasmír t-shirt párosítása a szmokinggal. A szmoking kabát farmerrel vagy pamut nadrággal való kombinálása is megengedett, akár klasszikus fehér inges és csokornyakkendős, vagy kötött darabos verzióban.

 

Hölgyek viselhetnek koktélruhát kardigánnal, de akár egy minőségi anyagból készült két részes kosztümöt is. A táska terén továbbra is a retikül javasolt. A hajviseletnél már nem szükséges a szigorú konty.

 

   

 

Formal:

 

Nagyjából a Black Tie-nak felel meg, az uraknál fehér ing helyett elfogadott a fekete is és akkor a nyakkendő nem kötelező, a hölgyeknek pedig nagyestélyit illik viselni.

A Formal megjelölés jelentősen eltérő tartalommal rendelkezik a világ egyes tájain, egyedül abban általános, hogy elegáns öltözetet jelent. Uraknál elfogadott a sötét öltöny, nyakkendő.

Hölgyek esetében elegáns ruha viselése kötelező, lehetőleg nem fényes anyagból. 18.00 óra után estélyi, vagy koktélruha az elvárás.

Gyakori a Formal, Black Tie Optional megjelölése, ebben az esetben 18.00 óra után már a Black Tie szabályai érvényesek az öltözet tekintetében.

   

 

Semi-Formal:

Hazánkban a Semi-Formal arany középút a Business Casual és a Black Tie között, tehát az uraknak nem szükséges a szmoking, mindössze az öltöny, a hölgyek tekintetében pedig a koktélruha, elegáns kosztüm az elfogadott.

A Semi-Formal a Formal megjelöléshez hasonlóan a rendezvény kezdési időpontjához képest mást és mást jelent. 18:00 óra előtt elegánsabb, míg utána inkább ünnepélyesebb megjelenést takar. Uraknak 18:00 előtt öltöny, ezt követően sötét öltöny és nyakkendő az elvárás.

A Semi-Formal dress kód másik elnevezése a Cocktail Attire, amit annak köszönhet, hogy a hölgyeknek 18.00 óra után a koktélruha a fő viselet. A koktélruha általában kis fekete ruha, de a lazább előírások révén a pasztell színű koktélruhák is szóba jöhetnek. 18.00 óra előtt azonban a hölgyek számára is elegánsabb viselet a követendő. A hölgyeknek további könnyebbség, hogy egyre nagyobb a mozgástér a smink és hajviselet terén. Semi-Formal rendezvényekre a fonott feltűzések és magas copfok egyaránt megengedettek.

      

Informal:

Ez az előírás bár nem igényel nagyon különleges öltözéket, azért mégsem jelent egyet a Casuallel. Közelebb áll a Semi-Formal-hoz. Az urak viseljenek öltönyt, nyakkendőt, a hölgyek pedig kosztümöt.

Az urak esetében ez a dress kód megegyezik a Semi-Formallal, a hölgyek esetében kikötés, hogy elegánsak legyenek, de ruhájuk ne legyen kivágott. Tulajdonképpen a szigorúbb értelemben vett irodai öltözködésnek felel meg, az irodai öltözködési stílus elegáns formája.

Ajánlott színek: fekete, fehér, szürke, sötétkék. Tárgyalásokon, komoly üzleti megbeszéléseken így illik megjelenni.